Opmerkelijk Nr. 22

maart 2025

Kifid heeft een interessant kennisdocument over de gevolgen van wanbetaling op de website geplaatst

In het document geeft Kifid uitleg over de door verzekeraars verplicht te volgen procedure als de premie van een schadeverzekering niet tijdig wordt betaald, zoals het sturen van aanmaningen en voldoen aan de waarschuwingsplicht. Welke maatregelen verzekeraars mogen treffen en wat daarvan de gevolgen voor de consumenten kunnen zijn. Daarbij worden diverse praktijkvoorbeelden gegeven.

Uitspraak Kifid nr. 2025-0121 d.d. 13-2-2025

Verzekerde heeft voor haar hond een huisdierenverzekering. Er ontstaat een geschil tussen verzekerde en verzekeraar over de vraag welke datum bepalend is voor de toewijzing van een gedeclareerde factuur aan een verzekeringsjaar. Per verzekeringsjaar geldt namelijk een maximale vergoeding en als uit gegaan wordt van de factuurdatum dan geldt meerdere malen de maximale vergoeding. Kifid stelt vast dat hierover niets vastgelegd is in de voorwaarden van deze huisdierenverzekering en dat daarom redelijk is om uit te gaan van wat binnen de verzekeringsbranche gebruikelijk is en dat is de factuurdatum.

Uitspraak Kifid nr. 2025-0134 d.d. 17-2-2025

Verzekerden verbleven van 16 juli 2024 tot en met 8 augustus 2024 in de Verenigde Staten. Op 19 juli 2024 was er een wereldwijde computerstoring en konden verzekerden niet zoals gepland op die dag vanaf Newark naar Las Vegas vliegen. De vlucht was geannuleerd door de computerstoring. Verzekerden konden pas twee dagen later naar Las Vegas vliegen. Verzekerden claimden vergoeding van hun gemiste reisdagen en de gemaakte extra (verblijf)kosten. De verzekeraar weigerde volgens Kifid terecht om de schade te vergoeden onder andere omdat de computerstoring niet als verzekerde gebeurtenis staat genoemd in de voorwaarden.

Uitspraak Kifid nr. 2025-0111 d.d. 12 februari 2025

Verzekeraar had verzekerde laten weten de rechtsbijstandverzekering per einddatum niet te verlengen, zonder bij de opzegging een reden te noemen. Verzekerde was van mening dat hij recht had om te weten wat de reden van opzegging was, maar verzekeraar weigerde die te geven. Daarom stapte verzekerde naar Kifid. Kifid oordeelde dat verzekerde gelijk had.
Verzekerde kreeg echter ongelijk over een andere eis, namelijk dat de registratie in de CIS databank van twee schademeldingen verwijderd dan wel aangepast naar één registratie moesten worden, omdat deze schademeldingen met dezelfde zaak te maken hadden. Kifid was het met verzekeraar eens dat het wel twee verschillende geschillen waren, die met twee verschillende partijen op verschillende data waren ontstaan.

In niet voor misverstand vatbare termen

Op 7 februari 2025 heeft de Hoge Raad een arrest gepubliceerd rondom het thema “verzwijging strafrechtelijk verleden bij aanvraag verzekering” (https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:HR:2025:186).
Artikel 7:928 lid 5 BW stelt aan verzekeraars de eis dat, wanneer zij aan de kandidaat-verzekeringnemer een vraag stellen over het strafrechtelijk verleden, deze vraag ‘in niet voor misverstand vatbare termen’ moet worden gesteld. In de kern komt het oordeel van de Hoge Raad erop neer dat denkbaar is dat, een door de verzekeraar gekozen formulering van de vraag naar het strafrechtelijk verleden, onder omstandigheden kan leiden tot misverstanden en dus niet voldoet aan de eis, dat de vraag in ‘niet voor misverstand vatbare termen’ moet luiden. Als echter de vraag in een concrete situatie voor de betreffende aspirant-verzekeringnemer niet voor redelijke twijfel vatbaar was, kan de verzekeraar toch een beroep doen op de wijze waarop deze vraag door de kandidaat-verzekeringnemer is beantwoord. Een interessante samenvatting van dit arrest is geschreven door advocaat mr. Suzanne Bordewijk, partner bij WIJ Advocaten B.V. in Verzekeringsrecht, Aansprakelijkheid, Schade en Toezicht (VAST).
Met dank aan Anita Hol-Bubeck voor deze artikelen.

Opmerkelijk is een uitgave van Bureau DFO ten behoeve van de leden van de DFO Expertisegroep Schadebehandeling. Leden van deze groep houden zich bij financieel advieskantoren, volmachten en schaderegelingskantoren professioneel bezig met het behandelen van schadedossiers. De activiteiten van de DFO Expertisegroep Schadebehandeling zijn erop gericht om de bovenwettelijke deskundigheid en vaardigheid van deelnemers te verhogen en de profilering van het beroep schadebehandelaar te versterken.

Meer informatie over de DFO Expertisegroep Schadebehandeling: https://www.expertisegroepschade.nl: Secretariaat: Martine Verhagen: Expertisegroep@dfobv.nl of tel. 033 – 254 20 29

Terug naar overzicht