Opmerkelijk Nr. 25
juni 2025
NIPV publicatie handreiking voor depositie na branden met zonnepanelen
Door het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) is een Handreiking opgesteld om bij een (brand)schade met zonnepanelen duidelijkheid te geven aan partijen die betrokken en verantwoordelijk zijn voor het opruimen van zonnepaneeldeeltjes. De Handreiking is bedoeld om deze betrokken partijen (zoals de gemeente, omgevingsdiensten, veiligheidsdiensten, grondeigenaren) te helpen met het vervullen van hun taken.
Met dank aan Alice Schottink-Kamp voor deze publicatie
Uitspraak GC Kifid nr. 2025-0453 d.d. 10-6-2025
Verzekerde heeft waterschade als gevolg van een lekkage doordat zijn bovenburen, na het bijvullen van de cv-ketel, de vulkraan niet (correct) hebben dichtgedraaid. De verzekeraar weigert de schade te vergoeden omdat er geen sprake is van een verzekerde gebeurtenis. Er is géén sprake van uitstromend water zoals in polisvoorwaarden beschreven: Uitstromend water: is water dat door een plotseling defect, bevriezing of verstopping binnen de woning stroomt uit een waterleiding of daarop aangesloten apparaten of installaties, of stroomt uit het riool, aquarium of waterbed. Het Kifid oordeelt dat de oorzaak van de schade ‘het open laten staan van de vulkraan’ geen gedekte gebeurtenis is en dat het standpunt van de verzekeraar juist is.
Uitspraak Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden d.d. 2-6-2025
De auto van verzekerde raakte door onbekende oorzaak in brand. De auto stond op de inrit van de huurwoning van verzekerde geparkeerd. Verzekerde heeft de brand geprobeerd te blussen met een poederblusser. De rook, roet en bluspoeder zijn in de woning van verzekerde terecht gekomen en daardoor raakte de inboedel beschadigd. De inboedelverzekeraar weigerde de schade te vergoeden omdat er sprake was van een niet gemelde bestemmingswijziging/risicoverzwaring. In de nasleep van de brand werd in de garage bij de woning namelijk een hennepkwekerij ontdekt. Althans de benodigde materialen en apparatuur en aanwijzingen, zoals afwijkingen in de stroomvoorziening en watertoevoer. Het Gerechtshof oordeelde dat het standpunt van verzekeraar juist was.
Rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid OVV
Op 26 mei 2024 bezweek de bovenste helling(rij)baan van de parkeergarage bij het St. Antoniusziekenhuis in Nieuwgein en daardoor stortten alle onderliggende rijbanen ook in. Er vielen geen slachtoffers. Er was wel veel materiële schade en vooral veel overlast voor bezoekers en personeel van het ziekenhuis, omdat de garage niet gebruikt kon worden. De OVV deed onderzoek naar de oorzaak van de instorting en publiceerde op 17 juni 2025 een rapport waaruit blijkt dat de oorzaak lag in een constructiefout. Die fout was direct na de oplevering van de garage al bekend en hersteld. Maar de aangebrachte versteviging was niet voldoende. OVV concludeert ook dat er sprake was van onvoldoende regie en eindverantwoordelijkheid. Er werd per bouwonderdeel gebruik gemaakt van specialistische kennis maar is er onvoldoende gelet op het totaalplaatje. Omdat OVV dat als een rode draad bij instorting van bouwwerken ziet terugkomen, pleit OVV voor een wettelijk kader om die eindverantwoordelijkheid af te dwingen. Het volledig lezenswaardige rapport kan via onderstaande link gedownload worden.
Met dank aan Anita Hol-Bubeck voor deze 3 artikelen.
Opmerkelijk is een uitgave van Bureau DFO ten behoeve van de leden van de DFO Expertisegroep Schadebehandeling. Leden van deze groep houden zich bij financieel advieskantoren, volmachten en schaderegelingskantoren professioneel bezig met het behandelen van schadedossiers. De activiteiten van de DFO Expertisegroep Schadebehandeling zijn erop gericht om de bovenwettelijke deskundigheid en vaardigheid van deelnemers te verhogen en de profilering van het beroep schadebehandelaar te versterken.
Meer informatie over de DFO Expertisegroep Schadebehandeling: https://www.expertisegroepschade.nl: Secretariaat: Martine Verhagen: Expertisegroep@dfobv.nl of tel. 033 – 254 20 29